La comissió d’Educació Física del COLEF-CV, es va reunir el 27 de Juliol, amb la directora general d’innovació educativa i ordenació, Na Reis Gallego Perales, per a seguir fent polítiques de millora de la salut i qualitat de les persones a través de l’àrea de l’Educació Física i els projectes educatius de centre.
La nostra coordinadora de la comissió d’educació, Mónica Chanzá, acompanyada pel vicepresident, Vicent Miñana, li han traslladat a la directora general la preocupació que presenta el col·lectiu de docents per l’estat de salut física, social i mental dels estudiantes de l’educació secundària, que s’ha agreujat més per motius de la pandèmia de la Covid-19.
Esmentava la nostra Coordinadora que aquesta problemàtica es reflecteix a les aules en una disminució del rendiment acadèmic de l’alumnat, un augment de la conflictivitat i dels problemes en les relacions socials i la convivència general del centre i una mancança de recursos i d’habilitats de gestió emocional per part de l’alumnat i professorat per abordar aquestes situacions.
Com a solucions i aportacions, s’ha insistit en que els beneficis de la pràctica d’exercici físic regular i de la matèria de l’Educació Física estan més que contrastats i reconeguts per la comunitat científica i tothom. No sols reporta beneficis en l’àmbit físic, emocional i social, sinó que a més a més els estudis emfatitzen que es tracta d’una ferramenta essencial per a prevenir i combatre problemes de salut mental els quals els últims anys, s’han vist incrementats en els més joves de manera significativa i molt preocupant.
L’Educació Física ha estat reconeguda com a una de les matèries més socialitzadores i cohesionadores del currículum, desenvolupant les habilitats socials i inclusives de l’alumnat des de l’experiència pràctica. A més a més, afavoreix el tractament dels aspectes transversals fonamentals com la coeducació, la inclusió, l’educació en valors i el desenvolupament sostenible en contextos d’aplicació reals i vivencials.
Tots aquets aspectes contribueixen a millorar d’una manera molt significativa la salut física, mental, emocional i social del nostre alumnat des de la prevenció i l’establiment d’hàbits i estils de vida saludables i sostenibles que els i les permeten millorar la seua qualitat de vida i el seu desenvolupament integral. Una educació de qualitat, de vida i per a la vida, remarcava Na Mónica.
Per totes aquestes raons, i per garantir una educació pública de qualitat, equitativa i inclusiva abordant des de l’acció i la prevenció les problemàtiques actuals del nostre alumnat, la nostra coordinadora ha emplaçat a la Conselleria a tractar quatre punts fonamentals i totalment necessaris per a l’educació del present i del futur. Aquest són:
- Incloure la matèria d’Educació Física en el currículum de la Formació Professional Bàsica.
- Augmentar a 3 sessions setmanals la matèria d’Educació Física en Secundària.
- Incloure una matèria optativa d’obligada oferta d’hàbits saludables i qualitat de vida.
- Contemplar la figura del Coordinador/a per a la salut i qualitat de vida en els centres d’educació públics amb reducció horària.
Finalment, la directora general, Na Reis Gallego, s’ha mostrat molt agraïda per la implicació del COLEF-CV en la millora de l’escola i s’ha compromès a estudiar i seguir treballant les propostes presentades per Na Mónica a l’inici del proper curs per tractar de realitzar alguna campanya de foment i promoció de la importància d’implementar projectes educatius sobre la salut i qualitat de vida així com estudiar altres vies de desenvolupament i creixement d’aquesta filosofia d’entendre l’educació als centres.
Des de la comissió hem aprofitat per a agrair-li a la Conselleria el treball que està fent ampliant a 3h la matèria d’Ed Física en 1r de batchillerat i recuperant l’optativa de 4h d’Ed. Física en 2n de batxillerat, entre altres coses.
Vos serguirem informat de les properes reunions i accions de la comissió.